Son yılları kasıp kavuran en popüler egzersiz trendi haline gelen reformer pilates, mat üzerinde yapılan klasik pilatesten farklı olarak pilates reformer adı verilen alet yardımıyla yapılıyor. Mat ile yapılan pilatesten daha yoğun ve dinamik bir rutin isteyen olan aletli pilates, geniş yelpazeli egzersiz çeşitleriyle de özellikle kas yapısını güçlendirmek bir harika! Peki tam olarak aletli pilates nedir? Ne işe yarar ve neden yapmalısınız? Mat pilates ile aletli pilates arasındaki farklar nedir? Bütün bu detaylara gelin birlikte daha yakından bakalım!


Reformer Pilates Nedir?

İlk olarak reformer pilates nedir sorusu ile başlayalım. Reformer pilates aleti ilk olarak 1. Dünya Savaşı sırasında yaralı askerlerin yatakta fizik tedavisi tedavisi için Alman antrenör Joseph Pilates tarafından yavaş yavaş kullanılmaya başlanmıştır. Duvarlara ve yataklara takılan yaylar ile hastalara yaptırılan hafif egzersizler, sayesinde hastalara fizik tedavi uygulanmış ve aynı zamanda da günümüz reformer aletinin ilk denemeleri olmuştur. 


Reformer pilates sayesinde, özellikle eklemlere aşırı yük binmesi engellenir ve güçlü kas yapısı oluştururken eklemlerin zarar görmesi engellenir. Reformer pilates aleti ile neredeyse 100 ayrı egzersiz yapılması mümkündür ve her hareket sayesinde kas dayanıklılığı, kas kuvveti, denge, koordinasyon, periferik eklem stabilitesi, laktat toleransı gibi sporcular için yüksek önem arz eden konular üzerinde çalışılabiliyor. Bu pilates aleti sayesinde aynı anda vücudun birden fazla bölgesi ya da istenilen tek bir bölgesi kontrollü bir şekilde çalıştırılabiliyor.


Ayrıca reformer pilates aleti rehabilitasyon amaçları için de kullanılmaktadır. Fizik tedavi gören kişinin yatay bir hareket düzleminde egzersiz yapmasına ve bacakları boyunca ağırlık yüklenmesine izin vermeyen reformer aleti, eklemlerin yenilenmesi ve güçlenmesi açısından çok önemlidir.


Reformer Pilates Rutini Nasıl Olmalıdır?

Reformer pilates aleti, çok yönlü şekilde kullanılabilen bir egzersiz ekipmanıdır.Reformer aleti kullanılarak farklı uzunluklarda, esneklikte ve dengede reformer pilates hareketleri ayarlanabilir. Aletli pilates nasıl yapılır diyorsanız, en doğru reformer pilates rutinini bir reformer pilates koçu ile birlikte karar verilir. Herkesin reformer pilates için ihtiyacı olan egzersiz rutini farklıdır. Bu konuda en iyi bilgiyi sizi tanıyan spor koçunuz verebilir. 

Ancak aletli pilates genellikle haftada 2 ya da 3 gün olmak üzere 1 saatlik ya da 50 dakikalık seanslar halinde yapılır. Düzenli devam durumunda, 8 hafta sonunda reformer pilates yapan kişide değişiklikler fark edilmeye başlar. Toplam 12 hafta sonunda da bu değişiklikler dışarıdaki insanlar tarafından da fark edilir. Reformer pilates seanslarında öncelikle reformer eğitmenleri aletin nasıl kullanılacağını anlatırken, diğer yandan da hareketleri uygulamalı olarak gösterirler. Pilates aletinin kullanımı ilk ders temel seviye hareketlerle başlar, ilerleyen zamanlarda da zor ve daha fazla güç, denge ve koordinasyon gerektiren hareketler yapılır.

Reformer pilates sonuçları görmek için sabır ve zaman gereklidir.


Reformer Pilates Yapmanın Uzun Vadeli Faydaları Nelerdir?

Mat ile yapılan pilateste olduğu gibi reformer pilates egzersizleri ve hareketlerinin temel amacı da vücudun esnemesini sağlamak, tüm kas gruplarını aktif hale getirmek, vücut kondisyonunu artırmak ve yağ yakımını kolaylaştırmaktır. Diğer yandan görülen faydalar arasında kas, eklem ve sırt ağrılarını azalması, kişiye esneklik ve koordinasyon becerisi kazandırması da mevcuttur.. Bu nedenle reformer pilates çok yönlü yararlar sağlayan bir egzersiz çeşididir. 


Reformer pilatesin zaman içinde sağladığı yararları daha detaylı bir şekilde maddelendirecek olursak;

  • Güçlü kemikler oluşturmak için yeterli direnç ve hareket çeşitliliği sağlar.

  • Reformer pilates aynı zamanda iyi bir kardiyo sağlar, yağ yakımını hızlandırır.

  • Düzenli nefes egzersizleri ile yapıldığı için kan dolaşımının hızlanmasına büyük katkısı vardır.

  • Duruş bozukluklarının zaman içinde tedavi edilmesine olanak sağlar.

  • Omuz ve sırt kaslarının gelişimini sağlayarak ağrılardan kurtarır.

  • Daha ince ve sıkı bir vücuda kavuşturur.


Aletli Pilates ile Normal Pilates Arasındaki Fark Nedir?

Reformer pilates, mat üzerinde yapılan klasik Pilates'e benzer ancak ikisi çok farklıdır. Reformer pilates, yani aletli pilates, adı üzerinde bir pilates makinesi kullanılarak yapılır ve makinenin bir parçasını oluşturan yayların kullanılmasıyla pilates egzersizlerine daha yüksek direnç kattığı için genellikle mat üzerinde yapılan Pilates'ten daha yoğun ve daha dinamik bir egzersizler rutinine sahiptir.

Reformer pilates, mevcut egzersizlerin repertuarı çok daha fazla çeşitlilik sağlayarak büyük ölçüde arttığından, mat tabanlı Pilates'ten daha üstündür. Egzersizler genellikle kasları, kasları geliştirmek ve güçlendirmek için ideal olan ve eklemler boyunca stabiliteyi artıran geniş bir hareket aralığı ile çalıştırır. Reformer Pilates, mat üzerinde yapılan pilatesten daha fazla alanı çalıştırır, çünkü mat pilates çoğunlukla vücut merkezine odaklanır. Reformer ise tüm vücudu ve daha çok kollar ve bacaklar üzerinde yoğunlaşır. 


Reformer Pilates İçin Salona Gitmek Gerekli Mi?

Hayır, reformer pilates için salona gitmeniz şart değildir. Eğer imkanlarınız el veriyorsa kendinize bir reformer pilates aleti alabilir, ve özel reformer pilates hocaları ile seanslar da yapabilirsiniz. Bu tercih tamamen size kalmış. Birden fazla çeşit ve özellikte reformer pilates aletleri mevcut. Alpha Sportive’den bu konuda sınırsız bilgi alabilirsiniz. Eğer siz de ister evinize ister salonunuza reformer pilates aletleri almak istiyorsanız hemen Alpha Sportive danışmanları ile iletişime geçin!



Reformer pilates günümüzün en popüler egzersizlerinden biri olarak yerini koruyor. Normal pilatesin aksine daha fazla kontrol isteyen ve aynı zamanda vücutta daha çok bölgeyi çalıştırmayı sağlayan bu egzersiz çeşidi günümüzde birçok kişinin vazgeçilmezi. Alpha sportive olarak, spor ile ilgili her konuda size destek olmak için elimizden geleni yapıyoruz. Profesyonel ya da hobi amaçlı spor ekipmanlarına ihtiyaç duyuyorsanız bizimle iletişime geçerek detaylı bilgi edinebilirsiniz. Alpha Sportive internet sitesini ziyaret etmeyi unutmayın!


Ürünlerimizi İncelediniz mi?